Planer om franchise i virksomheten? 

Franchise er en organisasjonsform som benyttes i mange bransjer. Franchise er to selvstendige parter som samarbeider, og hvor franchisegiver eier et konsept og har stått for utvikling av et produkt eller tjeneste.

Gjennom Franchising så skal det være et tidsbestemt, avtalefestet partnerskap hvor eier tester, utvikler og dokumenterer forretningskonseptet som Franchisetaker etablerer og driver lokalt. Det skal i avtaleperioden gis løpende støtte, kompetanse og kunnskap. Dette er Franchisegiver forpliktet til.

Franchising dreier seg om at man går inn med egne midler i en virksomhet. Franchisestedet er din framtidige arbeidsplass, og det er du som er eier.
Dette er en investering og kan samtidig være en risiko.

I mange tilfeller har Franchisetakere god økonomi og trenger derfor ikke i startfasen å ta ut lønn. Man forventer selvsagt å kunne ta ut en god lønn, bonus eller eventuelt utbytte dersom man klarer å få virksomheten til å gå bra.

Franchisegiver bør bidra med budsjettforslag eller innspill til budsjettet, da det i de fleste tilfellene er Franchisetakeren som selv står for all finansiering.   

Vi starter med noen enkle råd til Franchisetaker:

  • Har du ikke tilstrekkelig kompetanse om Franchising, så rådfør deg med andre.
  • Snakk med familien, få med disse på råd.
  • Orienter familien at det kreves mye egeninnsats og kapital.
  • For å beregne hvor mye lønn du må, så sett opp et husholdningsbudsjett.

For å starte med Franchisevirksomhet så er faktisk overnevnte svært viktig.

ØKONOMI OG FINANSIERING

En finansieringsmodell kan variere. Blant annet fra kjede til kjede. Ofte er dette avgjørende for hvor mye det kreves av private innskudd. Finansieringsnivået kan ofte være tungt, dersom Franchisetakeren skal selv stå for lokaler, varekjøp, innredning, ansettelser og lønninger, utstyr, maskiner etc.  

Egenkapital og lån er ofte en kombinasjon som er nødvendig for finansieringen:

Franchisetakers innskudd – egenkapital
Leasing eller øvrig finansiering
Lån/kassekreditt
i bank / andre

Dette gir en total finansiering

Egenkapital:

Normalt så vil banken forlange et minimumsbeløp som innskudd /egenkapital fra eier. Det er andeler av det totale behovet for finansiering som sier hvor mye kapital som må skytes inn.
Man må også se på at Franchisegiver krever at det må etableres eget aksjeselskap, og et innskuddet vil gå inn som aksjekapital.

Penger til aksjekapital eller egenkapital kan man godt låne. Men man må huske på at dette er regulert i lovverket. Aksjeloven tillater ikke pant for verdier eller eventuelle lån av aksjekapital, og ved en eventuell konkurs eller avvikling, så vil egenkapitalen (private innskuddet) gå tapt.

Leasing eller annen finansiering

Etter en avtale om leasing kan man kjøpe ut, eller levere tilbake et objekt. Man har i dag mange muligheter for leasing. Dette kan være innredning, maskiner, biler, datautstyr mm. Normalt tar selskapet som leaser ut pant i objektene som leases.

I utgangspunktet er altså en leasingavtale enkelt å få til for en Franchisetaker. Det er imidlertid viktig å huske på at man som Franchisetaker må i mange tilfeller stå personlig til ansvar dersom forpliktelser ikke overholdes eller at verdien i leasingobjektet ikke er tilfredsstillende.

Investeringer forbundet med leasingavtaler kan være en stor fordel for Franchisetaker, da deler av investeringene kan legges som driftsutgifter. Du slipper da å skaffe penger på forhånd.

Allikevel så kan mange leasingselskap kreve en kontantandel, og Franchisetaker må ta med dette beløpet i kapitalbehovet. Det finnes mange aktører som tilbyr leasing, så det anbefales å sjekke rundt for å finne beste tilbyder av leasingselskap.  

Lån/kassekreditt i bank / andre

Lån eller kassekreditt kan være nødvendig. Banken inngår en personlig avtale for Franchisetaker, hvor overtrekk av konto kan gjøres innenfor et definert beløp. Dette er kassekreditt.

Det at man låner penger i bank er det mest normale. Også Franchisegiver kan være villig til gi Franchisetaker lån. Uansett så er långiver opptatt av at lånet tilbakebetales og få nødvendig sikkerhet rundt lånet, dersom det skulle gå galt.
Man kan som Franchisetaker f. eks benytte inventar og varelager som en del av sikkerheten i pant. Pant i eiendom eller kausjonist kan være en sikkerhet på siden, som Franchisegiver kan kreve.  Også Franchisegiver kan gå med på å stille en form for sikkerhet, ved inngåelse av lån.

Man bør rådføre seg med kompetente folk på økonomi, og ikke minst må avkastning og budsjetter ses i sammenheng med de finansielle kravene.

For etablering av aksjeselskap så finnes det reglement og lover rundt dette. Minimumskrav til aksjekapital på kr. 30.000,- er bla. et av kravene. 

Støtteordninger og tilskudd

Gjennom Innovasjon Norge på www.innovasjonnorge.no   så kan man søke offentlige tilskudd og støtteordninger, for de som skal etablere egen virksomhet.  Dette kan f. eks være ordninger basert på geografisk beliggenhet, subsidiering eller betaling av lønn.

Franchisekjeders avgifter

Innmeldingsavgift og en avgift for å være Franchisetaker er normalt. De fleste Franchisekjeder har gjerne dette. Ved oppstart så betales gjerne en innmeldingsavgift, og som er et engangsbeløp.

Innmeldingsavgiften kan variere, og kan gjerne være etter avtale. En løpende avgift er Franchiseavgift. Her finnes det flere alternativer. Dette kan enten være en fast avgift eller påslag på varer. Normalt så kan dette også være en beregning av netto omsetning – uten merverdiavgift.

Som et tillegg til avgiftene så kan man bli forpliktet til å delta i felles markedsføring. F. eks følge retningslinjene for kjeden i forbindelse med kampanjer og sortiment. Dette gjennom prosenter av omsetning eller faste avgifter. Franchisegiver har leverandører som kjeden allerede benytter seg av, og man kan derfor bli forpliktet til å benytte leverandørene som kjeden har avtaler med.

Sjekkliste

Sentrale spørsmål:

  • Sørg for å ha nok dokumentasjon for riktig beslutning om å bli Franchisetaker.
  • Du må tro på at dette er noe du vil, noe du satser på og at dine forventninger innfris.
  • Får du, og kan du låne penger til egenkapitalen?
  • Hva kan framskaffes av egenkapital selv?
  • Kan, og ønsker Franchisegiver å stille sikkerhet eller låne deg penger?
  • Hvilken reserve har du, dersom det tar tid å få utbetalt lønn?
  • Har du familie eller andre du kan låne egenkapital av?
  • Har du eller Franchisegiver et godt og etablert forhold til en bank?
  • Har du eller familien eiendom som kan stilles som pant?
  • Er du beheftet med inkassosaker/betalingsanmerkninger som kan gjøre finansiering vanskelig?